Žádná zbytečná chemie

To, co nám na biopotravinách určitě vadí, je jejich vysoká cena. Někdy se jedná jen o nějaké to procento, ale mnohdy převyšuje biopotravina tu běžnou i mnohonásobně.
o   Dobrým příkladem je třeba vejce.
o   Zatímco to, které snesla obyčejná slepice, stojí kolem tří korun, bio slepice ho za méně, než osm korun nedá.
slepice v trávě
Proč tedy chtít jíst pouze biopotraviny?Důvodem je právě ten pozitivní přínos. Na biofarmách se nepoužívají pesticidy, zvířata nedostávají vysoké dávky antibiotik, nevyužívají se geneticky modifikované potraviny. Při zpracování surovin se nepoužívají chemické konzervanty a chemická barviva. Proto se mohou některé potraviny zdát „bledšími“ a tak pro oko méně přitažlivými. Biopotraviny mají ještě jednu nevýhodu. Právě proto, že se do nich nepřidává žádná chemie, mohou se rychleji kazit.
košík zeleniny

Jsou bioprodukty jen zdravé?

Někteří lidé se ptají, jestli jsou tedy biopotraviny pouze zdravé. Jestliže se vezme v úvahu to, jestli po požití bioproduktu v našem těle nestoupne například cholesterol, tak je odpověď jednoduchá – V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ. Klobása, která je pochází z biofarmy, bude nacpaná tukem úplně stejně, jako ta obyčejná. V tom tedy výhoda není žádná. Pěstování bioproduktů má přínos někde jinde.
§  Pro spotřebitele, kteří upřednostňují bioprodukty, je důležité vědět, že při jejich výrobě netrpěla půda a hospodářská zvířata.
U některých potravin se ale skutečně může jednat o zdraví prospěšnější produkty. Například zelenina má více vitamínů a minerálů. I když nemusí vypadat vždy jako dokonalý prototyp. Je mnoho zákazníků, kteří si nekoupí mrkev právě z toho důvodu, že je křivá a raději sáhnou po té ukázkové. Rada na závěr – jestliže máte dostatek času i prostoru, není důvod, proč byste si nemohli biopotraviny vypěstovat sami. Alespoň některé. Například rajčata z vlastní zahrádky budou určitě chutnat skvěle.

Doporučené články