Přeprava ovoce a zeleniny v dřevěných bedýnkách je pochopitelně tradiční a stěží jí lze něco vytknout. Bedýnky ze dřeva lze vyrábět i z odpadního materiálu a z přirozeně odumřelých stromů či polomů, takže při této snaze nelze hovořit o ekologické katastrofě a necitlivém hospodaření. Dřevo je navíc čistě přírodní suroviny, což znamená, že je naprosto zdravotně nezávadné. Tím ale výčet výhod dřevěných bedýnek končí. Anebo znáte ještě nějakou? Pokud ano, připojte ji do tohoto seznamu a můžete ji spolu s ostatními konfrontovat s plastovými kontejnery na ovoce.
Zdravotní nezávadnost – u té se na okamžik ještě zastavme. Dřevo je sice samo o sobě po této stránce způsobilé pro skladování a převážení zeleniny a ovoce, ovšem zároveň s ním reaguje a má vysokou absorpční schopnost. Velmi rychle do sebe natáhne vodu, ale i ovocnou či zeleninovou šťávu, což usnadní rozmnožování různých bakterií a dalších mikroorganismů. Zbytky plodové dřeně tu navíc mohou na povrchu dřeva podporovat výskyt plísní a hnilobné procesy. Pokud takovouto nečistotu přehlédnete anebo zanedbáte, a vzápětí do stejné bedýnky uložíte plody z další sklizně, ty se mohou velmi snadno hnilobou a plísní kontaminovat.
Hygiena – udržet dřevěné přepravky v naprosté čistotě je prakticky nemožné, museli byste je neustále drhnout kartáči a stříkat tlakem vody z hadice, protože povrch dřeva bývá jen velmi hrubý a nebývá ani hoblovaný, ani opatřený nějakým kvalitním, např. polyuretanovým lakem. Takto ošetřené dřevěné přepravky by také byly velmi drahé.
Něco takového se vám ovšem nestane u plastových skládacích přepravek na zeleninu a ovoce, které vychází levněji, snadno se omývají a udržují v čistotě, nemají žádnou absorpční schopnost a na jejich povrchu se nerozmnožuje plíseň a hniloba tak, jako u dřeva. Další výhodou plastových beden je jejich stohovatelnost, vyskládáte je na sebe do několika pater, aniž by se kontejnery zřítily.