Přeprava ovoce a zeleniny v dřevěných bedýnkách je pochopitelně tradiční a stěží jí lze něco vytknout. Bedýnky ze dřeva lze vyrábět i z odpadního materiálu a z přirozeně odumřelých stromů či polomů, takže při této snaze nelze hovořit o ekologické katastrofě a necitlivém hospodaření. Dřevo je navíc čistě přírodní suroviny, což znamená, že je naprosto zdravotně nezávadné. Tím m ale výčet výhod dřevěných bedýnek končí. Anebo znáte ještě nějakou? Pokud ano, připojte ji do tohoto seznamu a můžete ji spolu s ostatními konfrontovat s plastovými kontejnery na ovoce.
Zdravotní nezávadnost – u té se na okamžik ještě zastavme. Dřevo je sice samo o sobě po této stránce způsobilé pro skladování a převážení zeleniny a ovoce, ovšem zároveň s ním reaguje a má vysokou absorpční schopnost. Velmi rychle do sebe natáhne vodu, ale i ovocnou či zeleninovou šťávu, což usnadní rozmnožování různých bakterií a dalších mikroorganismů. Zbytky plodové dřeně tu navíc mohou na povrchu dřeva podporovat výskyt plísní a hnilobné procesy. Pokud takovouto nečistotu přehlédnete anebo zanedbáte, a vzápětí do stejné bedýnky uložíte plody z další sklizně, ty se mohou velmi snadno hnilobou a plísní kontaminovat.
Hygiena – udržet dřevěné přepravky v naprosté čistotě je prakticky nemožné, museli byste je neustále drhnout kartáči a stříkat tlakem vody z hadice, protože povrch dřeva bývá jen velmi hrubý a nebývá ani hoblovaný, ani opatřený nějakým kvalitním, např. polyuretanovým lakem. Takto ošetřené dřevěné přepravky by také byly velmi drahé.
Něco takového se vám ovšem nestane u plastových skládacích přepravek na zeleninu a ovoce, které vychází levněji, snadno se omývají a udržují v čistotě, nemají žádnou absorpční schopnost a na jejich povrchu se nerozmnožuje plíseň a hniloba tak, jako u dřeva. Další výhodou plastových beden je jejich stohovatelnost, vyskládáte je na sebe do několika pater, aniž by se kontejnery zřítily.