Aby bylo zábradlí na schodiště bezpečné a zároveň vkusné

Zábradlí na schodiště https://www.fa-havlicek.cz/cs/m-32-zabradli je jeho nedílnou součástí, stěží si dovedete představit, že byste balancovali několik metrů nad terénem a riskovali život ohrožující pád. Zábradlí lze zhotovit v tolika variantách, že byste se nedopočítali konečného výsledku, ovšem základ tvoří jen několik výchozích materiálů – dřevo, kov, sklo, beton, cihla či kámen.

Plánujete-li výstavbu schodiště, měli byste se poradit s bytovým architektem nebo s osobou, která může vhodně poradit a zasvětit vás do některých řešení, jež jsou vám neznámá a skrytá, a nabízí zajímavé alternativy. Jde hlavně o to skloubit eleganci, vzhled a funkčnost daného řešení, s přihlédnutím na vaše finanční možnosti.

dřevěné schodiště

Nepochybně vás zaujmou zábradlí dřevěná, která by měla zdobit také schodnice ze stejného materiálu a vytvářet harmonický, jednotný celek. Dřevěná zábradlí se ovšem hodí i k jiným materiálům, ale zde musíte být velmi obezřetní a volit s citem.

betonové schody s ocelovým zábradlím

Dřevo můžete nahradit kombinací kovu a skla, tato řešení se hodí do moderních úprav interiéru, ovšem zde byste měli být pozorní u souladu barev kovu a skla vůči podlahové krytině a barvě malby či nábytku a vůči osvětlovací technice. Právě zde by mohl mít své hlavní slovo bytový architekt.

Chromovaná či nerezová ocel – obojí lze dobře sladit s masivním dřevem, kombinace dřevěných schodnic a ocelových prvků zábradlí vypadá na první pohled lákavě a s velkou pravděpodobností nenechá v poklidu žádnou vaši návštěvu, aby se po takových schodech prošla. Zde opět hraje velkou roli výběr typu a barvy dřeva v souladu s okolím. Dřevo a kov by nemělo být příliš kontrastní s výraznou bílou malbou či bílým nábytkem, spíše se vyplatí vsadit na podobné odstíny, aby schodiště bylo spíše méně nápadné.

Ať už dáte přednost jakémukoli řešení, nezapomínejte na to nejdůležitější, a tím je bezpečnost. K čemu vám bude schodiště, kde budete každou chvíli řešit klopýtnutí a pády?

Doporučené články