Bezpečnost na internetu


                Za internet se nepovažují jen a pouze sociální sítě, jak si spousta lidí myslí, ale především samotné internetové prohlížeče, jako jsou Seznam.cz a Google. Chránit před únikem dat, nebo nechtěného obsahu nemusíme jen sebe, ale především naše děti. Které internet často považují za velmi bezpečné a “nereálné“ místo. „Děti sociálními sítěmi žijí, často o nich vědí více než rodiče a právě tam jim může hrozit velké nebezpečí,“ říká Filip Rychetský, odborný lektor bezpečnosti na internetu počítačové školy Gopas.

Zabezpečený internet

Bezpečnost pro děti

                Nikdy na žádném místě, to platí i pro život mimo internet, nezveřejňujte své osobní údaje (hesla, rodné číslo, telefonní číslo, číslo bankovního účtu apod.). I člověk, který se vám skrze psaní může zdát velmi věrohodný a přátelský, osobních údajů může velice snadno využít. To samé platí i pro zasílání intimních fotografií!

                Ve světě sociálních sítí se může každý zdát jako kamarád. Bohužel tomu tak ve skutečnosti vždy nemusí být, proto nikdy nepřijímejte žádosti o přátelství lidí, které neznáte.

            Buďte opatrní i při rozklinkávání různých reklam i okének. Největším lákadlem jsou vyskakovací reklamy, které vám nabízí různé léky anebo mají sexuální tematiku. 
Sociální síť

Rady pro dospělé

            Samozřejmě, pro dospělé platí to samé, co pro děti. Navíc je na vás, zabezpečit vaši síť celkově. Což zahrnuje pravidelné změny vstupního hesla do pc a nainstalovat antivirový program.

                Veřejné WiFi – Jsou v dnešní době velmi oblíbené, má je valná většina barů, kaváren, restaurací, firem, hotelů anebo také škol. V každé takové WiFi však může být napojený někdo, kdo “odposlouchává“ váš pohyb na ní. Velmi riskantní je např. zadávání na ní číslo platební karty.

                Cookies soubory – Malé soubory s daty, které se používají pro identifikaci uživatele.  Nejsou hrozbou sami o sobě, ale můžou vám nemile narušit soukromí. Tyto soubory obsahují většinou vaše uživatelské jméno na webu, díky čemuž si můžete poté zobrazit i historii vašeho pohybu na stránce. Ale můžou sloužit i jako nástroj, jak o uživateli zjistit citlivé informace. Např. které stránky vyhledává, co má nejraději, pohlaví, věk nebo kolikrát jste navštívili kterou stránku.

                Od toho vám pak samotný server vyhodnocuje a přidává reklamu, u které si myslí, že by vás mohla zaujmout. Stejně to funguje i na platformách jako je například Youtube, kde se vám zobrazují nová videa nebo skladby, které by se vám mohli líbit.


Doporučené články